33. Plitvički maraton: Promocija kampanja i kulture prevencije

U sklopu 33. Plitvičkog maratona koji je ove godine održan 2. i 3. lipnja, u organizaciji Atletskog kluba Maraton 2000 iz Karlovca, pod pokroviteljstvom Nacionalnog parka Plitvička jezera, Zavod za unapređivanje zaštite na radu je u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem Ličko-senjske županije, Gospića i Plitvičkih jezera promovirao Nacionalnu kampanju „STOP ozljedama na radu“, novu europsku kampanju „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima“ i Nacionalni program „Živjeti zdravo“.

Djeljenjem letaka i promotivnih materijala Zavod je skrenuo pozornost na važnost očuvanja zdravlja i potrebu preventivnog djelovanja i usvajanja zdravih životnih navika kako u privatno vrijeme tako i na radnome mjestu. Djelatnici Crvenog križa demonstrirali su osnovne postupke pružanja prve pomoći, te sudionicima i posjetiteljima maratona mjerili krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi. Najmlađe sudionike maratona obradovale su edukativne slikovnice Ješka Ježića „S osmijehom korak po korak u siguran dan“ koje će djeci pomoći da nauče prepoznati i sigurno se ponašati u opasnim situacijama s kojima se mogu suočiti u svojem domu, vrtiću ili javnom prostoru. Uz cjelodnevno zajedničko druženje na otvorenom u prirodi Nacionalnog parka Plitvička jezera brojni posjetitelji svih generacija pokazali su velik interes za aktivnosti Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Hrvatskog Crvenog križa.

U subotu su održane utrka na 5 km i dječje utrke, a u nedjelju polumaraton od 21 km i maraton od 42 km na kojima su sudjelovali brojni sudionici iz zemlje i svijeta.

Zavod će i u daljnjim aktivnostima kontinuirano promicati mjere za očuvanje radne sposobnosti i zdravlja radnika, te se zalagati za razvoj kulture preventivnog djelovanja s ciljem sprečavanja štetnih učinaka koje rad i radni uvjeti mogu imati na zdravlje i život čovjeka.