e-Muzej


Edukacija » e-Muzej » Požar

Požar: Aparati i priručna sredstva za gašenje

Od metlanica za gašenje početnih požara i čaklji za vađenje predmeta zahvaćenih vatrom do vatrogasnih aparata koji su prethodili ovima koje danas koristimo i poznajemo.
Aparat za gašenje požara tetraklorugljikom

Požar: Kacige

Već 30-ih godina 20-tog stoljeća u vatrogastvu se počinju koristiti aluminijske kacige koje je tek u novije vrijeme zamijenila termoplastika, otporna na plamen i visoke temperature.
Vatrogasna kaciga iz Austrije

Požar: Ljestve

Srednje teške automobilske ljestve za spašavanje s visina i gašenje požara proizvela je poznata njemačka tvrtka C. D. Magirus AG prije više od 90 godina. Novijeg datuma su Elanove ljestve prislanjače, ljestve kukače i trodijelne ljestve sastavljače.
Vatrogasne ljestve

Požar: Odjeća, obuća, rukavice

Osobna zaštitna oprema za vatrogasce: zaštitna odijela, rukavice...
Zaštitne rukavice

Požar: Uređaji

Zahvaljujući Mati Frančeševiću iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba imamo priliku pokazati uređaje kakve više vatrogasci ne koriste. Nekoliko od zanimljivih izložaka također smo snimili u zagrebačkom Tehničkom muzeju.
Mehaničko akustični detektor požara

Požar: Vatrogasna vježbališta

Da bi vatrogasci bili uspješni u savladavanju požara moraju biti dobro uvježbani. Za to im služe posebno opremljeni prostori kakve imaju tek rijetki u Hrvatskoj.
Simulator požara u zatvorenom prostoru

Požar: Vozila, strojevi...

Vatrogasna vozila mijenjala su se s razvojem tehnologije, a s aspekta zaštite na radu bila su sve sigurnija za brzi dolazak do mjesta intervencije.
Rastavljaca_PO-00026-3.JPG

Požar: Ostalo

Ovdje možete pronaći sve što nije razvrstano u foto albumu Požari poput petrolejke koju su na svoja zaprežna kola stavljali vatrogasci i sl.
Svjetiljka za zaprežna kola


Edukacija » e-Muzej » Rudarstvo, nafta

Jama Barbara

U Hrvatskoj više nema nijednog rudnika kamenog ugljena, a kako su izgledali može se vidjeti u Jami Barbara izgrađenoj 1963. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Zastupljeni su ugljen, boksit, olovno-cinkove-srebrne rude i željezo.
Električna centrala


Edukacija » e-Muzej » Tvrke

Čistoća

Zadarska tvrtka Čistoća u više od 60 godina postojanja prikupila je zanimljiv materijal o svome razvoju, ali i zaštiti na radu. Neke od materijala objavljenih u monografiji Zadar je lijep koliko je čist možete vidjeti u eMuzeju.
Ručna kolica za mehaničko čišćenje

Podravka

Analogne mjerače jačine svjetla (luksometre) u Podravci su prije više od 25 godina zamijenili digitalnima. Stari mjerači kao i druga oprema izašla iz uporabe ostala je još jedino kao uspomena koju je sačuvao stručnjak zaštite na radu.
Analogni mjerač jačine svjetla (luksometar)

Uljanik

Uljanik je osnovan 1856. godine kao brodogradilište ratne mornarice Austro-Ugarske. Izrađuje sve vrste brodova i jedno je od najvećih hrvatskih brodogradilišta. Uljanikovi radnici izloženi su najrazličitijim rizicima pa ih jedino može zaštiti dosljedna primjena sustava pravila, načela, mjera, postupaka i aktivnosti zaštite na radu.
Postavljanje skele - dobar primjer