Europska kampanja: Zaštiti radnike od nezgoda i bolesti uzrokovanih opasnim tvarima

U sklopu aktivnosti vezanih za podizanje svijesti o rizicima i načinu njihova sprječavanja u radu s  opasnim tvarima na mjestima rada, predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu posjetili su kemijsku čistionicu Ćurković, u novozagrebačkom naselju Siget, u kojoj se obavljaju usluge čišćenja, pranja i glačanja odjeće od tekstila, kožnih jakni, skijaških odjela, jakni od perja, te čišćenja i pranja tepiha. Vlasnik Blaž Ćurković  naglasio je da je riječ o obrtu, odnosno zanimanju za koje, na žalost, ima sve manje interesa pa tako zadnjih nekoliko godina nije upisan niti jedan učenik za zanimanje kemijskog čistača.

Jedan od razloga su i radni uvjeti u kojima rade kemijski čistači. Riječ je o zanimanju i poslovima koji se rade u zatvorenom prostoru gdje mogu biti izloženi različitim isparavanjima kemikalija koje koriste u radu. Kontraindikacije za rad su, primjerice, oštećenje funkcije vida, dišni poremećaji, oštećenja mišićno-koštanog sustava, srčano-žilnog sustava, te oštećenje kože, odnosno alergije na profesionalne alergene. Zbog kontakta s kemikalijama koje mogu oštetiti kožu i dišne puteve, iznimno je važno pridržavati se propisanih mjera zaštite na radu, što se u ovoj kemijskog čistionici s dugogodišnjom tradicijom i poštuje, naglasio je Blaž  Ćurković.

Osvrnuvši se na aktualnu europsku kampanju „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima“, ravnatelj Zavoda Vitomir Begović istaknuo je da posljedice izloženosti opasnim tvarima mogu imati negativan učinak na kvalitetu života ili čak biti smrtonosne. Nema niti jednog sektora u kojemu su u potpunosti isključene opasne tvari. Zato je osobito važno podizati razinu svijesti o opasnim tvarima na mjestima rada i pružati informacije o načinu sprječavanja rizika. Postoje brojni propisi povezani s tim pitanjem, kao i velik broj vodiča, dokumenata i alata koji pomažu u poduzimanju preventivnih mjera. Uklanjanjem ili smanjenjem izloženosti opasnim tvarima pomaže se u zaštiti radnika od niza nezgoda kao što su požar, eksplozija i gušenje, odnosno zdravstvenih problema (uključujući kožne bolesti, alergije, bolesti dišnih organa, prirođene anomalije i rak). Učinkovitom organizacijom i provedbom mjera zaštite na radu sprječavaju se štete uzrokovane izloženošću opasnim tvarima na radu, izostanci s rada zbog bolovanja, prijevremena umirovljenja i smanjuju troškovi. Kampanja je prilika za aktivno sudjelovanje poslodavaca, sindikata, radnika, stručnjaka za zaštitu na radu i drugih dionika kako bi senzibilizirali najširi krug subjekata za učinkovito upravljanje opasnim tvarima. U svakoj radnoj sredini potrebno je dodatno analizirati sve rizike u radu s opasnim tvarima, mogućnosti zamjene pojedinih tvari, primjene skupnih mjera nad pojedinačnim rješenjima, organizacijske i tehnološke mjere kao i mjere osobne zaštite, a sve s ciljem sveobuhvatnog pristupa zaštiti radnika na radu i očuvanja njihovog zdravlja, zaključio je ravnatelj Begović.

Kako bi se smanjili potencijalni rizici i opasnosti od neželjenih posljedica i nestručnog rukovanja štetnim kemikalijama važno je provoditi redovitu edukaciju osoblja o štetnim učincima kemikalija na ljudski organizam i mjerama prevencije, zaključili su predstavnici Zavoda za unapređivanje  zaštite na radu  i obrta  za  usluge kemijskog čišćenja Ćurković u Zagrebu.