Ježić Ješko razveselio mališane u zadarskom vrtiću Radost

– Baš je super ovaj Ježić! – uglas su komentirali mališani zadarskog Dječjeg vrtića Radost drvenu maskotu sve popularnijeg Ježića Ješka, koju su im na dar donijeli djelatnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. Neki od njih Ježića su odmah i oslikali, drugi dali svojim prijateljima da im se potpišu i tako ponesu kući uspomenu na lijepo druženje.

– Čemu služe bodlje? – pitali su Marina i Neven iz Zavoda.

– Da se Ježić zaštiti od aligatora, vuka, zmije i medvjeda – pokazali su znanje mali Zadrani.

U tako veseloj i znatiželjnoj atmosferi mališane u zadarskom Dječjem vrtiću „Radost“ s Ježićem Ješkom i njegovim zgodama upoznali su Marina Borić i Neven Obradović, viši stručni savjetnici u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu. Pilot-projekt „S osmjehom korak po korak u siguran dan“, koji je osmislio i provodi Zavod za unapređivanje zaštite na radu s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti i zaštiti djece prilikom različitih aktivnosti, svidio se i teti Indiri, odgajateljici u vrtiću, koja je najavila kako će i sama pokušati održati slične radionice u drugim zadarskim vrtićima. Ježiću se smiješi i ulazak u veselo društvo koje je okupio projekt Erasmus+, a provodi ga vrtić Radost. Naš Ješko Ježioć predstavit će se sudionicima projekta Erasmus+ polovicom listopada.

Tako je, eto, nakon Zagreba, Karlovca i Siska, stigao je i u Zadar i osvojio najmlađe u tome gradu.

U sklopu ovog projekta Zavod je pripremio igraonice/radionice s edukativnim temama o sigurnosti i zaštiti pri radu u kojima lik Ježića Ješka prolazi pet učestalih rizičnih situacija bliskih djeci. Teme su: opasnosti od struje, oštrih predmeta i pada s visine, opasnosti od elektroničkih i kućanskih uređaja (TV, mobitel, štednjak, kompjutor) te kako se ponašati u izvanrednim situacijama (evakuacija zbog vanjske opasnosti). Na igraonicama /radionicama  djeca aktivno sudjeluju s pitanjima i komentarima koji se najčešće odnose na osobna iskustva ili iskustva najbližih iz njihovog okruženja, a vrlo su aktivni bili i najmlađi Zadrani. Sa zanimanjem, uz mnoštvo poučnih komentara listali su slikovnicu, a pažljivo su šarenim bojama doradili bojanku sa zgodama Ješka Ježića.

Slikovnica i bojanka mogu se preuzeti na mrežnoj stranici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu: http://zuznr.hr/edukacija/djecji-kutak/.

Želite li podržati ovaj projekt i slikovnicama obradovati djecu, pozivamo vas da postanete prijatelji projekta „S osmjehom korak po korak u siguran dan“ – poziv je trajno otvoren.

O Dječjem vrtiću Radost

Dječji vrtić “Radost” u Zadru je osnovan 1972. godine, ali počeci organiziranog rada s djecom predškolske dobi sežu u 1946. godinu kada je obuhvaćao samo jednu skupinu. Vrtić danas ima devet područnih objekata u kojima je 926 djece raspoređenih u 43 skupine. U vrtiću radi 80 stručnih djelatnika, 6 administrativno-računovodstvenih djelatnika i 44 djelatnika tehničke službe.

Područni objekti Dječjeg vrtića „Radost“ su: Bili Brig, Bokanjac, Galeb, Grigor Vitez, Jadran, Pčelica, Višnjik, Voštarnica i Vruljica, a svaki od njih ima njih niz aktivnosti u koje uključuje djecu, roditelje, tvrtke, institucije kulture i sporta i druge.

U listopadu 2005. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo je rješenje kojim je Dječji vrtić “Radost” imenovan u cjelini vježbaonicom stručnog odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja predškolske djece Sveučilišta u Zadru.