Obljetnica Matice hrvatskih sindikata: 25 GODINA USPJEŠNOG RADA

U Zagrebu je u nazočnosti članova sindikata i gostiju, izaslanika predsjednice Republike Vite Turšića, ministra rada i mirovinskoga sustava i izaslanika predsjednika Vlade mr.sc. Marka Pavića, ministra zdravstva dr.sc. Milana Kujundžića, državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičića, pomoćnice ministra rada i mirovinskoga sustava Karoline Ivanković, ravnatelja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomira Begovića i izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Mirke Jozić svečano obilježena 25. obljetnica osnivanja Matice hrvatskih sindikata.
Uvodno je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske podsjetio na razdoblje osnivanja i djelovanja sindikalne središnjice.

Maticu hrvatskih sindikata, pod nazivom Matica hrvatskih sindikata javnih djelatnika, 27. veljače 1993. godine, u dobroj su vjeri i na temelju načela solidarnosti, neovisnosti, sindikalne kolegijalnosti i demokratičnosti osnovali Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat bibliotečnih djelatnika Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat djelatnika srednjih škola i učeničkih domova Republike Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat radnika u djelatnosti socijalne zaštite.
Danas je Matica hrvatskih sindikata veličinom treća reprezentativna sindikalna središnjica u Republici Hrvatskoj koja okuplja 10 sindikata iz područja zdravstva, predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja, pravosuđa, djelatnosti mirovinskog osiguranja te bankarskih djelatnosti. Sindikalna središnjica promiče zajednička prava i interese više od 60.000 članova.

Kao reprezentativna udruga sindikata više razine, sukladno važećim propisima, Matica ima položaj punopravnog socijalnog partnera na nacionalnoj razini što omogućava njezin utjecaj na donošenje strategija, zakonskih i podzakonskih propisa i drugih važnih dokumenata koji su relevantni za prava radnika, ali i za hrvatske građane općenito. Zajedno s drugim reprezentativnim sindikalnim središnjicama, Hrvatskom udrugom poslodavaca i predstavnicima vlasti Matica je članica Gospodarsko-socijalnog vijeća, najviše institucije tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

Budući da Europska unija financiranjem projekata kroz Europski socijalni fond (ESF) potiče razvoj socijalnog dijaloga, Matica hrvatskih sindikata je aktivnim apliciranjem na projektne natječaje, prepoznala priliku za jačanje socijalnog dijaloga kroz edukaciju svojih članova o temama vezanim uz područje radnih i socijalnih prava, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja, uloge sindikalnih organizacija u društvu i o drugim važnim temama iz područja socijalnog dijaloga.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata naglasio je da je ova središnjica prepoznatljiva po optimizmu i entuzijazmu, ističući da će se i u narednom razdoblju zauzimati za društvo jednakih šansi, kvalitetan socijalni socijalnog i partnerstvo u kojem će Gospodarsko-socijalno vijeće biti središnje mjesto usuglašavanja najvažnijih pitanja u cilju uspostave nužne ravnoteže rada i kapitala.

Čestitke uz želju za konstruktivan socijalni dijalog i suradnju članovima Matice hrvatskih sindikata uputili su ministri Marko Pavić i Milan Kujundžić, predstavnica Grada Zagreba Mirka Jozić te predsjednici reprezentativnih sindikalnih središnjica; Krešimir Sever, NHS, Mladen Novosel, SSSH i Miroslav Hrašćanec, HURS.

Od osnivanja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, kao središnje javne ustanove nadležne za područje zaštite na radu ostvarena je uspješna i kontinuirana suradnja Zavoda i Matice hrvatskih sindikata na promicanju socijalnog dijaloga, dobrih uvjeta rada, mjera prevencije i unapređivanja zaštite na radu u javnom sektoru, pa je ravnatelj Zavoda Vitomir Begović u razgovoru s predstavnicima ove sindikalne središnjice uz čestitke i najbolje želje u povodu 25. obljetnice iskazao opredjeljenje za daljnju još intenzivniju i sadržajniju suradnju.