Posjet 45. Ambienti: U drvnoj industriji posebno je značajna učinkovita zaštita na radu

Na 45. međunarodnom salonu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije na Zagrebačkom velesajmu izlagače je posjetio Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. Ovogodišnja Ambienta predstavlja koncepcijski i komunikacijski redizajniranu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi i hrvatskoj proizvodnji. Na sajmu izlaže 332 izlagača iz 32 zemlje, na više od 20.000 četvornih metara. U sedam paviljona Zagrebačkog velesajam Ambienta predstavlja tematske cjeline: AmbiDOM (namještaj, kuhinje, kupaonice, madraci, podne obloge i parketi, vrata, prozori, kamini, zavjese i dekoracije za dom), AmbiPRO (materijali, masivne ploče, oprema i strojevi) i DESIGN ZONA (noviteti u industriji namještaja te novi trendovi uređenja interijera).

Drvni sektor, kao strateška grana gospodarstva Republike Hrvatske, privlači pažnju domaće javnosti budući se oslanja na domaće resurse koji su kvalitetni, certificirani i dostupni, a putem Ambiente kao komunikacijske platforme, ukazuje na važnu ulogu u industriji. Raznolika paleta proizvoda objedinjuje sve potrebe modernog čovjeka s ciljem stvaranja ugodnog prostora za život i rad, bez obzira radi li se o interijerima, eksterijerima ili pojedinim produktima koji korisnicima oplemenjuju radni ili životni prostor.

U pratećem dijelu Salona zanimanje izaziva izložba studenata i nastavnika Šumarskog fakulteta, izložba radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, izložba i humanitarna prodaja radova učenika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita, izložba radova učenika drvodjeljskih škola „Mala besplatna knjižnica“, te nacionalno natjecanje podopolagača.

Prilikom obilaska izlagača Ambiente, između ostalih, ravnatelj Zavoda Vitomir Begović posjetio je i Ustanovu Suvenir Arbor i zadržao se u razgovoru s Marijom Hrsan, referenticom nabave i ovlaštenicom poslodavca za zaštitu na radu. Ova ustanova osnovana je 1974. godine i u vlasništvu je Bjelovarsko-bilogorske županije. Misija ove ustanove je rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a primarna djelatnost ustanove je proizvodnja drvenog namještaja. Uz namještaj izrađuju se proizvodi od platna i tekstila, te razni proizvodi – od šatora za djecu, do majica, eko vrećica i drugih artikala. U ponudi je i velik izbor dječjeg namještaja, te raznih ekoloških igračaka od drva. Ustanova se profilirala za izradu dječje opreme za koju posjeduje i sve potrebne certifikate. Proizvodi od punog drva plasiraju se na inozemna tržišta. Ustanova posjeduje i FSC certifikat koji dokazuje da je drvo korišteno u proizvodnji isključivo iz obnovljivih izvora. Budući da u ustanovi rade i osobe s invaliditetom posebna se pozornost posvećuje primjeni mjera zaštite na radu, naglasila je Marija Hrsan.

Zaštita života, zdravlja i očuvanje radne sposobnosti radnika vrednote su od posebnog društvenog interesa, a alat za ostvarivanje tog cilja je dobra zaštita na radu, te zaštita zdravlja u svakoj radnoj i životnoj sredini, rekao je ravnatelj Zavoda Begović.

Djelatnost šumarstva i drvne industrije, s aspekta sigurnosti na radu, rizične su djelatnosti i upravo iz tog razloga osobito je važno učinkovito organizirati i provoditi mjere zaštite na radu –  od procjene rizika, preko osposobljavanja za rad na siguran način do redovitog provođenja unutarnjeg nadzora.

Ustanove kao Suvenir Arbor imaju poseban značaj u društvu na području radne rehabilitacije i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom, te zaslužuju najširu potporu cijele društvene zajednice. Prevencija je najvažnija, a  prilagođavanje rada sposobnostima, vještinama i zdravstvenom stanju pojedinaca, kao i prihvaćanje drugih vidova raznolikosti među radnicima poput spola, dobi i invalidnosti, trebaju biti dinamičan i neprekidan proces koji se temelji na procjeni rizika i odgovarajućim mjerama zaštite. Dogovoren je i radni posjet predstavnika Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču.

Dobar dizajn mjesta rada i organizacije rada korisni su svim dobnim skupinama, a to je moguće postići uporabom opreme i drugih pomagala kojima se smanjuje tjelesno opterećenje tijekom rada, dobrim ergonomskim dizajnom alata, opreme i namještaja, ograničenjima za podizanje teških tereta i za obavljanje tjelesno zahtjevnih radnji, edukacijom, dodatnim kraćim odmorima, rotacijom posla, te drugim preventivnim mjerama, istaknuo je ravnatelj Zavoda Vitomir Begović, u razgovoru prilikom posjeta izložbenom prostoru Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba.