Studentska poduzeća: Dualni sustav studiranja

Syntax error in album specification. Album does not exist: 124

Na prigodnoj svečanosti predstavljanja i potpisivanja ugovora o osnivanju novih studentskih poduzeća na Visokoj školi za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski u Zagrebu bio je nazočan Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Tamara Didak iz Plavog ureda Razvojne agencije Zagreb i  Neva Pavić iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

Posebnost studija na ovom visokom učilištu je da studenti već na prvoj godini osnivaju vlastita poduzeća koja uz stručnu potporu mentora i podršku poduzetničkog inkubatora (Business Incubator Zrinski) vode do završetka studija, a potom ih bez naknade mogu preuzeti i nastaviti daljnje poslovanje.

Uvodno se obraćajući nazočnima,  dekan prof. dr. sc. Ivica Katavić naglasio je da se u vrijeme kada se najavljuje dualni sustav obrazovanja u našoj zemlji, na ovoj visokoškolskoj ustanovi  već 11 godinu to ostvaruje u praksi, a stečena znanja omogućavaju samozapošljavanje i konkurentnost na otvorenom tržištu rada.

Vitomir Tafra, predsjednik Upravnog  vijeća Obrazovne grupe Zrinski, istaknuo je da studenti  već na prvoj godini ovog studija razrađuju svoje poduzetničke ideje, preuzimajući rizik i odgovornost za vođenje poduzeća što će ih dalje usmjeriti prema  uspjehu. Tijekom studija svi nastavni sadržaji prilagođeni su upotrebi stečenog znanja u vođenju studentskih poduzeća, a mentori su na raspolaganju studentima u svakome trenutku.

Uz svečano potpisivanje ugovora o osnivanju tvrtki, studenti su Povjerenstvu, kolegama, profesorima, mentorima i gostima predstavili područje poslovanja i obrazložili poslovne ciljeve 11  tvrtki, čije će se poslovanje ostvarivati u području turizma, ekološke poljoprivrede, slobodnog vremena, pripreme hrane, digitalnog marketinga, montažnog parking prostora, dizajna i proizvodnje poslovne odjeće, proizvodnje rezervnih dijelova za strojeve i usluga.

Ova  generacija studenata nastavlja tradiciju osnivanja i rada studentskih poduzeća potvrđujući  kreativne potencijale mladih u realnom poslovnom okruženju, praktičnu implementaciju dobrih  poslovnih ideja i samopouzdanje, pri čemu imaju ohrabrenje i konkretnu potporu poduzetničkog inkubatora u najosjetljivijoj, početnoj fazi i kao i tijekom vođenja  poslovanja.

Ovaj projekt posebno je važan u trenutku kada želimo stvoriti uvjete da mladi ne odlaze izvan Hrvatske već da svoje stručne potencijale usmjere na razvoj Hrvatske i osiguranje svoje materijalne i socijalne sigurnosti u domovini.

Kako je zaštita na radu sastavni dio organizacije rada i izvođenja radnog procesa, posebno je važno da se studenti već u fazi rada studentskih poduzeća upoznaju s osnovnim obvezama u području zaštite na radu kako bi mogli praktično primjenjivati sve propise i doprinositi unapređivanju sigurnosti na radu. U suradnji s poduzetničkim inkubatorom Zrinski i studentskim poduzećima Zavod će organizirati odgovarajuće edukativne sadržaje pružajući na taj način konkretnu potporu njihovim uspješnom radu.