Uz Europski tjedan zaštite na radu: Prva sadnica i „Park sigurnosti“

U okviru programa obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu, u prisutnosti učenika i nastavnika, predstavnika Hrvatskih šuma i medija, 26.listopada 2018. godine, Đurđica Janjanin, v.d. ravnateljica Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu i Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, posadili su prvo drvo, sadnicu hrasta u Arboretumu škole, te tako na simobličan način započeli realizaciju ideje Zavoda o formiranju posebne zelene površine u sklopu Arboretuma, budućeg „Parka sigurnosti“, u kojem će se svake godine u okviru obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu posaditi nova sadnica drva.

Ravnateljica srednje Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac istaknula je kako je iznimno važno zaposlenima osigurati zdravo radno mjesto, a to nije samo prostor zgrade i učionica, nego i okruženja škole u kojem tijekom dana borave. Podsjetila je da je, osamdesetih godina, prostor na kojem se nalazi današnji arboretumu bio u potpunosti zapušten. Proteklih tridesetak godina uloženo je puno truda i zajedničkog rada učenika i nastavnika da bi izraslo drveće i formirao se arboretum, u kojem danas uživaju i koji su prigrlili u njegovoj raskoši, ne samo učenici i nastavnici škole, nego i građani Karlovca.

Stoga je ovo drvo, ovaj hrast kojeg danas sadimo, ujedno simbol trajnosti, našeg rasta i razvoja, a predstavljat će vrijednost ne samo nama, nego i našim budućim generacijama, naglasila je ravnateljica škole.

Ravnatelj Begović istaknuo je kako promičući zaštitu na radu kao osnovno ljudsko pravo, Zavod za unapređivanje zaštite na radu želi istaknuti važnost edukacije, prevencije, razvoja kulture sigurnosti i zaštite zdravlja u radnoj i životnoj sredini, budući da odgovarajuće prirodno okruženje doprinosi ljudskom zdravlju, te pomaže ljudima u uspostavi ravnoteže između poslovnog i privatnog vremena, opuštanju i prevenciji stresa.

Podsjetio je da se u zemlji godišnje bilježi oko 17.700 ozljeda na radu, od čega je oko 1.800 teških ozljeda na radu, a prošle godine bilo je i 20 ozljeda sa smrtnim posljedicama. Tijekom 2017. godine zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti svakog dana bilo je na bolovanju oko 2.600 radnika a zbog drugih razloga s rada je dnevno zbog bolesti izostajalo 26.000 radnika. Važno je stoga naglasiti da su život, zdravlje, te očuvanje radne sposobnosti, vrijednosti od posebnog društvenog interesa, a zaštita na radu je osnovno ljudsko pravo, što nas obvezuje na kontinuirano unapređivanje zaštite na radu u svakoj radnoj sredini.

Sadnjom prve sadnice u prostoru Arboretuma i oblikovanjem budućeg „Park sigurnosti“, želimo osvijestiti naše građane i radnike koliko je važno očuvati zdravstvenu, a time i radnu sposobnost tijekom cijelog radnog vijeka. Uz osnovne mjere sigurnosti i rada na siguran način na mjestima rada, želimo promicati zdrav način života koji podrazumijeva zdravu prehranu, više kretanja, duži boravak u prirodi, što sve pozitivno djeluje u borbi protiv stresa i doprinosi očuvanju psihofizičke sposobnosti svakog pojedinca, naglasio je ravnatelj Zavoda Begović.

U nastavku programa u suradnji sa srednjom Šumarskom i drvodjeljskom školom Karlovac i Hrvatskim šumama d.o.o., Zavod za unapređivanje zaštite na radu organizirao je predavanje za učenike ove strukovne škole na temu „Novi rizici i nove tehnologije u šumarstvu“. Predavanje je održao Damir Plavetić, stručnjak zaštite na radu u Hrvatskim šumama. d.o.o. Podružnici Karlovac.